Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Programı

Kuruluş:  Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Programı 2004 yılında kurulmuş,  2008 yılından itibaren mezun vermektedir.

Amaç: Ağız, diş ve çene cerrahisi doktora eğitimiyle, bu eğitimi alan diş hekimlerinin topluma ileri seviyede sağlık hizmeti verebilecek, özgün araştırma planlayacak ve yapabilecek klinik ve bilimsel donanıma sahip uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanır.

Hedef: Ağız, diş ve çene cerrahisi doktora eğitiminde temel hedefimiz; kendisiyle ve çevresiyle barışık, kendi kararlarını alan ve sorumluluğunu üstlenen, uyumlu, araştırmacı, bilimsel, üretken, tıbbi ve etik prensiplere saygılı, araştırmacı sürekli eğitimin önemini kavrayan ve uygulayan, bireyler yetiştirmektir.

Kazanılan Derece: Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında Doktora Diploması” derecesini alırlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kabul ve kayıt koşulları: Programa öğrenci kabulü ve kayıt esasları "Yeditepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "İkinci Bölüm-Kabul ve Kayıt Esasları" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Dişhekimliği Fakültesinden mezun olmak ve/veya Ağız Diş ve Çene Cerrahisi anabilim dalından Master derecesine sahip olmak.

Ders dönemini takiben, öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının sınanması için yeterlik sınavı yapılır. Yeterlik sınavları yılda iki kez yapılır. Yeterlik sınavları, anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan doktora yeterlik sınav jürisi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora yeterlik sınav jürisi, öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Doktora yeterlik sınav jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının 1/3’ünü geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci tez çalışmasına başlar.

Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez jürisi, üçü öğrencinin Tez İzleme Komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Jüri üyeleri, söz konusu tezin teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi sınava alır. Sınav, tez ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları sağlayan doktora öğrencisi, tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder. Doktora tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez çalışması konusu verilir.

Program Profili: Doktora programımın iki ana amacı bulunmaktadır: (1) programdaki adaylara Ağız Diş ve Çene Cerrahisi disiplininin kapsadığı konularda hem teorik hem de klinik alanlarda yetkinlik kazandırmak ve (2) başta eğitim kurumları olmak üzere sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu Ağız Diş ve Çene Cerrahlarını yetiştirmektir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle): Program mezunları çoğunlukla Özel sektör veya kamu sağlık kuruluşlarında çalışabildikleri gibi akademisyen olarak çalışmalarına devam edebilirler. Bununla birlikte diğer sağlık ve endüstri kurum/kuruluşlarında danışman olarak çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş: Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar akademik çalışmalarına devam ederek yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme: Programda yer alan her ders için uygulanan sınav türleri ve ölçme ve değerlendirme biçimleri “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

0-49 Başarısız

Her dersin öğretim elemanı yarıyıl başında öğrencilerin sorumlu olduğu ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlıklarını öğrencilere yazılı olarak duyurur. Yarıyıl içi sınav ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlığı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz. Başarı notu, doktorada CB’den düşük olamaz. Bunun altındaki notlar ders tekrarı gerektirir.

Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik koşulları ve kurallarında açıklandığı gibidir.

Bölüm Olanakları: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi doktora programında iki profesör, iki doçent ve iki yardımcı doçent, bir öğretim görevlisi bulunmaktadır. Programın bağlı bulunduğu Yeditepe Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde, üç adet Genel anestezi ameliyathanesi, bir adet lokal anestezi ameliyathanesi, bir adet profesör kliniği, bir adet öğretim üyesi kliniği, bir adet uzman kliniği, bir adet sert doku laboratuvarı, bir adet kütüphane, ve 4 adet akıllı sınıf yer almaktadır.

Perşembe, 9 Kasım, 2017 - 10:28
İçerik eklenecektir.