Çocuk Diş Hekimliği Doktora Programı

Kuruluş:  Pedodonti doktora programı 2002 yılında kurulmuş,  2005 yılından itibaren mezun vermektedir.

Amaç: Pedodonti doktora programının amacı; bebekler, çocuklar, ergenler ve özel bakım ihtiyacı olan çocuk hastaların ağız diş sağlığı ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek seviyede kaliteli hizmet verebilecek, çocuk diş hekimliği alanında araştırma planlayabilecek, gerçekleştirebilecek ve akademik kariyeri için bu sahada öğretimde görev alabilecek uzman pedodontistleri yetiştirmektir.

Hedef: Pedodonti doktora programının temel hedefi; bebekler, çocuklar, ergenler ve özel bakım ihtiyacı olan çocuk hastaların tanı ve tedavilerini başarı ile gerçekleştirebilecek, bireysel ve topluma yönelik koruyucu ağız bakım programları planlayabilecek ve uygulayabilecek ve pedodonti alanındaki bilimsel gelişmeleri takip edecek uzman pedodontistleri yetiştirmektir.

Kazanılan Derece: Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “Pedodonti Doktora Diploması” derecesini alırlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kabul ve kayıt koşulları: Programa öğrenci kabulü “Yeditepe Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar: Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Yeditepe Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.

Program Profili: Pedodonti doktora programının mezunları: (1) bebekler, çocuklar, ergenler ve özel bakım ihtiyacı olan çocuk hastaların tanı ve tedavilerini başarı ile gerçekleştirebilecek ve (2) bireysel ve topluma yönelik koruyucu ağız bakım programları planlayabilecek yetkinlik ve yeterliliğe sahip olmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle): Program mezunları çoğunlukla kamu kuruluşları, özel muayenehane ve hastanelerin yanı sıra üniversite hastanelerinde pedodontist olarak çalışırlar ya da kariyerlerine devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak devam ederler.

Üst Derece Programlarına Geçiş: Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yurtdışında post-doktora programlarında öğrenim görebilirler ve çalışmalar yapabilirler.

Her dersin öğretim elemanı yarıyıl başında öğrencilerin sorumlu olduğu ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlıklarını öğrencilere yazılı olarak duyurur. Yarıyıl içi sınav ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlığı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz. Başarı notu, doktorada CB’den düşük olamaz. Bunun altındaki notlar ders tekrarı gerektirir.

Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik koşulları ve kurallarında açıklandığı gibidir.

Bölüm Olanakları: Pedodonti doktora programında bir profesör, iki doçent ve bir yardımcı doçent, üç öğretim görevlisi bulunmaktadır. Programın bağlı bulunduğu Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, bir adet sert doku laboratuarı ve bir adet yumuşak doku laboratuarı yer almaktadır.