Protetik Diş Tedavisi Yüksek Lisans Programı

Kuruluş: Protetik Diş Tedavisi yüksek lisans programı 12.09.2001 yılında kurulmuş,  15.05.2003 yılından itibaren mezun vermektedir.

Amaç: Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalının yüksek lisans eğitiminde amaç çağdaş ve uluslararası olanaklarla yetişmiş, sert ve yumuşak dental doku eksikliklerine en uygun tedavi planını hazırlayabilen, tüm ağız rehabilitasyonunu yapabilen diş hekimleri yetiştirmektir. Protetik Diş Tedavisi yüksek lisans eğitimi diş hekimine, protetik diş tedavilerinde güncel bilimsel gelişmeler ve klinik uygulamalarda yetkinlik kazandırır

Hedef: Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalının yüksek lisans programının temel hedefi; hastalara en uygun tanı ve protetik tedavi planlamasını başarı ile yapabilen ve alanında sürekli kişisel gelişimi hedefleyen protetik diş tedavi yüksek lisanslı diş hekimleri yetiştirmektir.

Kazanılan Derece: Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “Protetik Diş Tedavisi Yüksek Lisans (master) Diploması” derecesini alırlar.

Derecenin Düzeyi: Yüksek Lisans (master)

Kabul ve kayıt koşulları: Programa öğrenci kabulü ve kayıt esasları "Yeditepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "İkinci Bölüm-Kayıt ve Kayıt Esasları" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Protetik Diş tedavisi master programına başvuran adayların en az 10 yarıyıl süreli bir diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş olmaları gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar: Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki geçişler, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 5. Yatay Geçiş Yoluyla Öğrenci Kabulü” esaslarına uygun olarak Yeditepe Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen “Lisansüstü Programlarına Yatay Geçiş Temel İlke ve Kuralları” kapsamında gerçekleştirilmektedir

Yeterlik Koşulları ve Kuralları: Yükseköğretim Kurumu’nun belirlemiş olduğu yeterlik koşulları geçerlidir. Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders ile 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.

Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur.  Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi (tezli programda)/ üç tanesi (tezsiz programda), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde doktora programı derslerinden de seçilebilir.

Program Profili: Yüksek lisans programının mezunları: (1) programı tamamladıklarında Protetik Diş Tedavisi disiplininin kapsadığı konularda hem teorik hem de klinik alanlarda yetkinlik kazanırlar ve (2) sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışabilecek Protetik Diş Tedavisi Yüksek Lisans mezunu diş hekimleri olarak yeterliliğe sahip olmaktadırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle): Program mezunları çoğunlukla kamu kuruluşları, özel muayenehane ve hastanelerin yanı sıra üniversite hastanelerinde protetik diş tedavisi uzmanı olarak çalışırlar ya da kariyerlerine devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak devam ederler.

Üst Derece Programlarına Geçiş: Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yurt içi ve yurtdışında doktora programlarında öğrenim görebilirler ve çalışmalar yapabilirler.

Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik koşulları ve kurallarında açıklandığı gibidir.

Bölüm Olanakları: Protetik Diş tedavisi yüksek lisans programında iki profesör, 6 doçent, iki yardımcı doçent ve iki öğretim görevlisi bulunmaktadır. Programın bağlı bulunduğu Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, bir adet sert doku laboratuarı ve bir adet yumuşak doku laboratuarı yer almaktadır.