Spor Fizyoterapisi Yüksek Lisans Programı

Program Tanımları

Kuruluş:   Spor Fizyoterapisi  Yüksek Lisans Programı, 2012 yılı itibariyle Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü  bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır.

Amaç: Fizyoterapistlere yönelik olan bu programın   amacı; kanıt  temelli yaklaşımlarla   literatürü, klinik olguları yorumlayabilen, bu kapsamda sporcuların  mevcut sakatlıklarına yönelik olarak ölçme değerlendirme yöntemlerinine karar verebilen, tedavi programlarını düzenleyerek, uygulayabilen, sporcuların atletik performans parametrelerini geçerli ve güvenilir yöntemlere  göre  yorumlayabilen,  fonksiyonel rehabilitasyon, spora geri dönüş,  spor bilimleri  alanlarında da teorik ve uygulamalı bilgi ve beceri kazanmış, problem çözme becerisi gelişmiş  bilim uzamanları yetiştirmektir.

Hedef: Programın temel hedefileri;   öğrencilerin bilgiye ve bilimsel kanıtlara ulaşma becerilerininin geliştirilmesi ile,  karşılaştıkları vakalara  spesifik çözümler üretebilen, sonuçlarını tartışabilen, gerektiğinde sunabilen, etik değerlere sahip, meslektaşlarına, beraber çalıştığı kişilere karşı saygılı, multi disipliner ve interdisipliner  çalışmaya  ömen veren mezunlar yetiştirmektir.

Kazanılan Derece: Program tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Spor Fizyoterapisi  alanında uzmanlık derecesine sahip olunur.

Derecenin Düzeyi: Yüksek Lisans

Kabul ve kayıt koşulları: Programa öğrenci kabulü ve kayıt esasları "Yeditepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "İkinci Bölüm-Kayıt ve Kayıt Esasları" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Spor Fizyoterapisi Yüksek lisans programı için başvuran adaylar,  Sağlık Bilimleri Fakültesi veya Sağlık Bilimleri Yüksekokulu  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu  mezunları olmalıdırlar. Yapılan bilim ve Yabancı dil sınavlarında jüri tarafından başarılı bulunan adaylar programa kayıt yaptırabilirler.

Yeterlik Koşulları ve Kuralları: Yükseköğretim Kurumu’nun belirlemiş olduğu yeterlik koşulları geçerlidir. Tezli yüksek lisans programı, toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders ile 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.

Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur.  Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki (2) tanesi  lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli gördüğü derslerden de   seçilebilir.

Program Profili:  Spor Fizyoterapisi yüksek Lisans programı  kapsamında  spor fizyoterapisi, spor bilimleri ve egzersiz fizyolojisi alanında klinik ve bilimsel çalışma veya yorum yapabilen,  klinik çalışma veya bilimsel çalışma  sonuçlarını kanıta dayalı olarak  savunabilen, sunabilen, muhakeme becerisi gelişmiş, etik çalışma prensiplerini, ekip çalışması içinde uyumlu ve işbirliğine açık, bilgiyi paylaşan, gelişimlere açık, hayat boyu öğrenme, ulusal ve ulusalarası gelişmeleri takip edebilen spor fizyoterapistleri yetiştirmek üzere bir eğitim programı yürütülmektedir. Eğitim programında   zorunlu derslere ilave olarak, öğrencilerin  uzmanlaşmak istedikleri veya ilgi duydukları alanlara  göre seçebilecekleri   seçmeli dersler de bulunmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri: Mezunlar spor yaralanmaları alanında çalışan hastanelerde, spor bilimleri ve egzersiz fizyolojisi alanlarındaki araştırma merkezlerinde, spor hekimliği anabilim dallarında ve özel  kliniklerde, spor sağlık merkezlerinde, spor klüplerinde, federasyonlarda geniş  istihdam imkanına sahiptirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş: Yüksek lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan ve akademik kariyer yapmak  isteyen mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

ç) NC- Kredisiz : Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

Her dersin öğretim elemanı yarıyıl başında öğrencilerin sorumlu olduğu ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlıklarını öğrencilere yazılı olarak duyurur. Yarıyıl içi sınav ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlığı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz. Başarı notu, yüksek lisansta CC’den düşük olamaz. Bunun altındaki notlar ders tekrarı gerektirir.

Mezuniyet Koşulları: Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.  Spor Fizyoterapisi  Yüksek Lisans programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tez savunmasında başarılı olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Çalışma Şekli: Tam zamanlı

Bölüm Olanakları: Spor FizyoterapisiAnabilim Dalı’nda iki profesör, bir doçent ve iki  yardımcı doçent görev tam zamanlı olarak yapmaktadır. Biri uzman olmak üzere üç araştırma görevlisi mevcuttur. Teorik ve uygulamalı derslere egzersiz fizyolojisi alanında uzman, spor hekimi bir profesor, ortopedist ve spor hekimi bir   doçent ,  spor fizyoterapisi alanında  bir  uzman da yarım zamanlı olarak destek vermektedir. Araştırmalar Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesi’nde   öğrenci laboratuvarı olarak da kullanılmakta olan iki (2) araştırma laboratuvarında ve  ortak çalışma  yürütülen kliniklerde, takımların bünyelerindeki tedavi merkezlerinde gerçekleştirilebilmektedir.